Vinterdäck

Posted on
Vinterdäck visas på bilden

När ett vinterlag befaras så är det viktigt att du är förberedd. En bil med sommardäck kan inte anta vägarnas nya förutsättningar och inte heller garantera din, den övriga trafikens och fotgängarnas säkerhet.

Vinterdäck visas på bilden

När är det dags att byta vinterdäck?

Det är lätt att vara efterklok och slira omkring med sommardäcken väl in på vinterhalvåret. Men du bör egentligen utföra ett däckbyte redan 1 December – då lagen faktiskt kräver vinterdäck. Om du istället använder dubbdäck kan du redan byta den 1 Oktober, men då bör du vara medveten om att de inte är tillåtna på alla vägar. Ibland kan datumen komma att ändras, allt beror på polisens beslut om vad som räknas som vinterunderlag. Nu för tiden räknas inte endast snötäckta vägar, utan även frost.

Slutperioden för vanliga vinterdäck är 15 April och 31 mars för dubbdäck. Sedan måste däcken även fylla sitt syfte, därför förväntas de ha ett mönsterdjup på minst 3 mm. Alla dessa regler må låta tidskrävande och dyra i drift, men kom ihåg att det är lagar skapade för allas trafiksäkerhet.

Personbil eller tyngre fordon – kravet består

Oavsett om du har en vanlig personbil eller kör lastbil till yrket så är kravet på vinterdäck bestående. För tyngre fordon ser man helst att däcken har ett mönsterdjup på 5 mm, istället för personbilarnas krav på 3. Om du har ett släp så måste även den ha vinterdäck.

Under vinterhalvåret är vägunderlaget ofta halt och oförutsägbart. Lagstiftningen på vinterdäcksbyte är inte taget ur luften, utan en självklar försiktighetsåtgärd för allas trygghet. Den som bryter mot vinterdäckslagen riskerar över 1000 kronor i böter och det gäller även ett mönsterdjup på under 3 mm. Vinterdäckslagen är till för dig, din familj och samtliga fotgängare och trafikanters säkerhet. Du själv skulle inte ursäkta en vinterolycka orsakad av ett fordon med sommardäck, så se till att själv byta däck i tid.