Att köpa bil av en bilhandlare

Posted on

När det är dags att köpa en ny bil till dig och din familj kan det vara svårt att veta vart du ska vända dig för att lyckas göra ett prisvärt och tryggt köp. Det finns allt mellan bilhandlare, privata försäljare, nya bilar som sälja direkt från återförsäljaren och företag som byter ut din nuvarande bil till en annan. Att köpa av en bilhandlare kan ofta vara en bra affär och ger dig som kund en trygghet och i bästa fall även garanti på bilen du köper.

Så väljer bilhandlare

Det finns både stora och små bilhandlare och alla har olika modeller, märken och priser att välja bland. Om du själv inte har någon större kunskap om bilar kan en varm rekommendation vara att köpa från en större variant av bilhandlare. Att välja en större bilhandlare som funnits under lång tid och haft många kunder är ett tryggare val för dig när du själv inte exakt vet vilka detaljer du ska kolla på när den nya bilen ska köpas. De stora bilhandlarna brukar oftast se dig som kund och utgå från dina behov för att sedan göra en rekommendation kring vilken bil som skulle kunna passa dig. Dessa större bilhandlare har ofta också fler bilar att välja på i olika prisklasser.

En mindre bilhandlare kan däremot passa dig som har ett bilintresse och mer kunskap kring vilka detaljer för bilen du bör observera extra noggrant innan ett köp. En mindre bilhandlare har vanligtvis färre bilar att välja bland än en större men fördelen är att denna då oftast kan hålla ett lägre pris på sina bilar än en stor bilhandlare.

Du har större ansvar i affären om du väljer en privat bilförsäljare framför en bilhandlare

Om du väljer att köpa en bil direkt från bilägaren framför att köpa från en bilhandlare är det en hel del att tänka på. Du bör checka av en hel del innan köpet blir av. Framför allt är det din skyldighet som köpare att kontrollera att säljaren är den riktiga ägaren av fordonet, att köpa i god tro gäller inte vid köp av bil. Kontrollera även om bilen är belånad med ett billån, om den är det ska lånet vara inlöst innan köpet blir av. Försök också ta reda på om bilen haft många ägare, om den varit med i någon olycka eller om den körts onormalt mycket på kort tid, exempelvis använts som taxi eller liknande. Sist men inte minst bör du vara extra uppmärksam på om bilen säljs till ett lägre pris än vad marknaden säger, om fallet är så bör du vara extra uppmärksam och utreda varför priset är så lågt.