Jordbruksmaskiner – Skillnaden mellan ny och begagnad

Posted on
jordbruksmaskiner

För att ett jord- eller lantbruk ska kunna vara så välfungerande och effektivt som möjligt gäller det att man hela tiden sköter om och tar hand om all den utrustning som behövs i arbetet. Det gäller inte minst för jordbruksmaskinerna som är väsentliga för att ett jordbruk ska kunna fungera. Istället för att köpa helt nya jordbruksmaskiner kan du istället hitta begagnade jordbruksmaskiner för lantbruk

Såningsmaskin

Såningsmaskinen är en jordbruksmaskin som används till att sprida ut frön när man ska så vete, havre eller andra spannmålssorter. De allra flesta modeller kan även sprida ut gödsel i samband med sådd.
En ny modell av en såningsmaskin kan kosta upp mot 600.000 kr. De nyare modellerna är oftast större med lite bredare armar. Medan en begagnad modell inte kostar dig mer än 200.000 kr, vilket gör det till ett mycket billigare köp och det gör jobbet minst lika bra.

Plog

En annan essentiell jordbruksmaskin är plogen. Den används till att vända på jorden för att förbereda den inför sådd. Plogen är ett av de äldsta jordbruks redskapen och har ändrat utseende flera gånger genom åren, men användningsområdet har alltid varit det samma. I detta fall är en begagnad plog verkligen att rekommendera, eftersom det finns både stora och små varianter och för olika typer av sådd.
En begagnad plog kostar omkring 100.000 kr. Den enda nackdelen med begagnade jordbruksmaskiner är att de kan vara mer slitna än nya, men så länge du hanterar dem på rätt sätt ska de kunna användas i massa år utan problem.

Skördetröska

Skördetröskan är en av de största jordbruksmaskiner som används. Denna maskins uppgift är att skära skördat spannmål från växten, för att sedan matas in i tröskan av en rulle. Väl inne i tröskan slås korna ut och samlas upp i en stor tank. De moderna varianterna av skördetröska är mycket dyrbara vid inköp vilket i kombination med att den ej används så flitigt under året gör att införskaffa en begagnad skördetröska blir ett självklart val för många jordbrukare.