Att köpa en begagnad bil

Posted on

Att köpa en ny bil är kostsamt. Förvisso behöver man bara halvförsäkra en ny bil på grund av vagnskadegarantin som gäller de tre första åren, men eftersom en ny bil som regel är dyr i inköp blir ändå den totala kostnaden hög. Av den anledningen kan det vara vettigt att snegla efter en bättre begagnad bil. Här går det att göra fynd om man har ett vaket öga och lite kunskap om både bilar och priser. Bilar tappar som mest i värde de tre första åren, vilket innebär att du kan få tag på en nästan ny bil till ett mycket attraktivt pris.

Många nya bilar kommer dessutom med en generös nybilsgaranti, som följer bilen (d v s inte ägaren). Detta innebär att det kan vara lång garanti kvar på den begagnade bil du köper, vilket är en trygghet. En bil är däremot mycket svårbedömd på pappret och väljer du att köpa en bil som är ett antal år gammal ska du förstås testa den noggrant för att slippa obehagliga överraskningar efter köpet. En vanlig enkel provtur är en bra början och kommer säga mycket om bilen.

Vad ska du då kolla efter? Börja som sagt med en provtur, stäng av stereon i bilen och lyssna. På vad? Lyssna efter missljud som kan uppkomma i olika situationer, exempelvis vid höga farter eller när du svänger. Hör du inget suspekt är det troligen ingen fara på taket och du kan istället övergå till att ta ett varv runt bilen för att syna olika lack, däck och annat. Rost är lurigt och detta ska inte finnas, eftersom det snabbt kan bli mera av den varan. Undersök också om lacken skiftar i färg, då detta kan vara tecken på att bilen varit krockad och av den anledningen omlackerad.